Poker Bankroll Management

Poker Bankroll Management

Bankrollnak nevezzük a póker játékos azon pénzét, melyet pókerezésre fordít, másnéven pókertőke. Lehetőség szerint mindig különítsünk el külön pénzt a pókerezésre és sose keverjük össze más pénzekkel (pl. megtakarítás, céges pénz, családi kassza).

Ezzel elkerülhetjük, hogy egy nagyobb pechszéria, vagy bukás sorozat teljesen padlóra küldjön minket és „elveszítsük a házunkat”.

Minden póker játékos életében eljön a nap, mikor nagyobb téten kezd játszani, mint addig. Biztos te is gondoltál már rá, hogy milyen jó lenne 5/10$-os vagy nagyobb alapokon játszani. Természetesen tanulással és rengeteg türelemmel Te is elérheted, hogy olyan téten játssz, amilyenen szeretnél. De SOHA ne ugorj hirtelen magasabb tétre, és ne hagyj ki szinteket. Ez olyan, mint sok munkahelyen a szamárlétra. Lentről kezdjük az alapoktól és lépésenként haladunk egyre magasabb és magasabb szintekre.

Poker Bankroll menedzsment kezdőknek és haladóknak

A szintlépéshez több feltételnek kell egyidejűleg teljesülni:

  • Van-e már megfelelő pókertőkém a nagyobb szinthez?
  • Magabiztosan játszok-e már az aktuális szinten?
  • Komfort zónámon belül vagyok-e?
  • Nagyon rosszul érintene-e ha a magasabb szintén elbuknék egy teljes beülőt?

Ha ezekre a kérdésekre a válasz pozitív, akkor van lehetőség a szintlépésre.

Van egy általánosan elfogadott szabály arra, hogy mekkora a megfelelő pókertőke, attól függően, hogy milyen játékot játszunk.

Ha No Limit készpénzes játékot játszol, akkor a 20 beülő nagyságú bankroll az ajánlott. Ez annyit tesz, hogy pl. 0,5/1$ alapokon NL100?nak hívjuk a játékot, mert 100$ a maximum beülő. Ekkor az minimum pókertőkének 100$x20=2.000$-nak kell lenni!

Fix Limit készpénzes játéknál a nagytét 300-szorosa az ajánlott pénzmennyiség. Pl. 0,5/1$ téten az 1$ a nagytét, tehát összesen 300$ bankroll szükséges minimum.

Sit&Go esetén úgy kell a buy-in, tehát a nevezési díj mértékét megállapítani, hogy az ne legyen több, mint a pókertőkénk 5%-a, tehát a huszada. Pl. 10+1$-os SnG-hoz 11×20=220$ szükséges.poker bankroll menedzsment

A többasztalos versenyeknél pedig teljes pókerpénzünk mindössze 2%-át kockáztassuk, azaz 50 buy-in szabály alapján. Így pl. ha 10+1$-os versenyen kívánunk indulni, legyen 550$ pókertőkénk.

Ezeket a szempontokat figyelembe véve, Te is el tudod dönteni, hogy eljött-e az idő a szintlépéshez. Ha úgy érzed igen, akkor rajta próbáld ki magad a magasabb limiteken.

Ha viszont a pókertőkéd lecsökken az alacsonyabb limithez elegendő pénzmennyiségre (tehát pl. 1/2$ FL-t játszol, de a tőkéd lecsökken 300$-ra), akkor nagyon fontos, hogy menj vissza egy szintet és onnan folytasd a bankroll építést!

Ezzel a szigorú bankroll menedzsmenttel megóvód magad a csődtől és attól, hogy mindenedet elveszítsd. Egyben eléred azt a célt, hogy még jobb póker játékos légy és komoly nyereségre tegyél szert!